MINDEN AMI VIRÁGKÜLDÉS

Anyák napja

Mestervirág virágküldés
Mestervirág virágküldés
2017.04.16 13:17
Anyák napja

Az Anyák napja egy olyan nagyszabású ünnep, amit az egész világon megünnepelnek. Ezen a napon ünnepeljük az anyaságot, ezen a napon köszönjük meg azt, hogy az anyukánk, nagymamánk felnevelt minket és egy pompás virágcsokor a legkézenfekvőbb ajándék. Magyarországon Anyák napja mindig május első vasárnapja, viszont más országokban az Anyák napja más napra is eshet, tehát nem egy napon ünneplik.

rózsadoboz

virágcsokor

Az anyák napjának a története elég régre, az ókori Görögök idejére tehető. Abban az időben Rheának, az istenek anyjának tartottak tavasszal ünnepséget és egyúttal az összes anyát is ünnepelték. A legtöbb kultúrában fellelhető, hogy mindig tartottak valami ünnepséget, amikor az anyákat ünnepelték, tehát már régen is tudták, hogy az édesanyáknak meg kell köszönni a törődést és a nevelést!

 

A húsvétot követő negyedik vasárnap ünnepelték az 1600-as években az Anyák napját. Akik távol éltek az édesanyjuktól erre a napra szabadnapot kaptak és az anyukájuknak előző nap süteményt készítettek és másnap, Anyák napján hazautaztak meglátogatni az anyukájukat.

 

1872-ben az Egyesült Államokban, Bostonban ünnepelték meg először az Anyák napját. Anna M. Jarvis Indította el azt a mozgalmat, hogy az Anyák napja nemzeti ünneppé váljon és elterjedjen az egész világon. Ez sikerült is, mert először az Egyesült Államokban vált nemzeti ünnepé, majd a kereskedők leleményességének köszönhetően Európában is népszerűvé vált megünnepelni az Anyák napját! Noha ezen a napon ajándékozzák meg az édesanyákat és legtöbben virággal, virágcsokorral, sokan azzal vádolják a virágkereskedőket, hogy ez az Ő ünnepük és csak arra jó, hogy őket gazdagítsa. Ezzel nem értek egyet, mert nyilván a virág a legkézenfekvőbb ajándék az anyukák részére, aki féltékeny a virágosokra, hogy van egy olyan nap, amikor kicsit jobban keresnek, az menjen ki a rétre és szedjen ott virágot és akkor nem kell erre pénzt költeni…

Anyák napja

A Magyar Ifjúsági Vöröskereszt ünnepelte először az Anyák napját Magyarországon, ez az 1925-ös évre tehető. Majd nem sokkal később, 1928-ban már iskolai ünnepségként jegyezték az Anyák napját. Petri Pálné hozta az ötletet Amerikából és az Ő közbenjárására tartották meg az első Anyák napi ünnepséget a MÁV gépgyárában. Ez után a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt tette ezt az ünnepet országossá. A propagandaszövegük a következő volt, ezzel népszerűsítették az Anyák napját: „Felkérjük a mélyen tisztelt Tanárelnököket, hogy május első vasárnapján tartandó Anyák napja, ezt a gyönyörű ünnepet, szeretettel alakítsák ki növendékeik lelkében, amelynek pedagógiai, jellemképző ereje messze túlhaladja egy-egy család körét és a nemzetnevelés erkölcsnemesítő munkájába kapcsolódik.” Ettől kezdve az iskolákban népszerűvé vált Anyák napi műsorok készítése, színjátszás, ajándékkészítés, és sok helyen ma is az anyukáknak külön előadást is tartanak a gyerekek. A tanárok-pedagógusok segítségével ajándékokat készítenek az anyukáknak, nagymamáknak.