Koszorú

Kegyeleti virágküldés, koszorú kiszállítással Pest megyei temetőkbe

A virágkoszorúk használata igen régi hagyomány és nagyon széleskörű használata lehetséges. A Krisztus előtti időkben az európai történelem két legnagyobb népe is koszorúkkal fejezte ki tiszteletét és elismerését a kiemelkedő egyéniségeik iránt. A görögök legtehetségesebb sportolóikat tüntették ki, az - mi korunkban is rendszeresen megszervezésre kerülő neves sportesemény – olimpia keretein belül. A rómaiak számára a babérkoszorú az istenek kegyelmével elárasztott, dicsőségben, szerencsében és erényekben gazdag emberek sajátja volt, mint például legnevesebb császáruknak – Julius Caesar – is ez volt az egyik legfőbb hatalmi jele. 

Napjainkban már rendelés útján is elérhetőek a koszorúk széles választékkal. Ezeknek a koszorúnak az alapja egy, a stílusnak megfelelő nagyságú és formájú drót-háló, melyre fenyőágakat és örökzöldeket tűzünk, ez tetszőleges virágokkal és egzotikus levelekkel díszítve is megrendelhető. A koszorúhoz a megrendelés igénye szerint tartozhat tetszőleges anyagú és feliratú szalag is. Egy ilyen koszorú stílusa, formája és díszítése alapvetően alkalomfüggő, mivel örömteli ünnepek és a gyász kifejezésére szintúgy alkalmas díszítő eszköz. Legáltalánosabban két eseményre szoktak különböző koszorúkat rendelni, az esküvőre és a temetésre. Mindkét alkalom megkívánja a méltó tisztelgést és a szükséges pompát, melyet a megrendelő és családja is méltán elvárhat koszorúinktól.

Tovább

A koszorúk a gyászesemények elengedhetetlen és legdominánsabb esztétikai elemeivé váltak és igen sok fajtájuk létezik melyek jelentős része nagy választékban megrendelhető nálunk. Az álló koszorú: ezt a típus van rendeléseink élén, egy kör alakú drót alapra állított koszorú, melyre a fenyőágakat, örökzöldeket és díszítővirágokat belefűzzük, és nagy mennyiségű virág is elhelyezhető benne, mérete 80-120 cm is lehet. Gyertya illetve totem koszorú: igen modern koszorúforma szabadabb szellemű megrendelőink kedvence, mely stilizált gyertya formájú, 80-120 cm magasságú, alapja egy kör alakú drótháló melyet kőrkörösen fölfenyőzünk, és más örökzöldekkel feldúsítjuk, általában a frontális oldalt szokták feldíszíteni, de akár az egészet is fel lehet díszíteni. Egyre szélesebb körű az érdeklődés megrendelőink között a görög koszorúra: ennek mérete 40-120 cm között lehet, 10-80 db virággal, drót karikára kötjük, de csak körben helyezzük el a fenyőágakat, a közepét üresen hagyjuk, örökzöldekkel díszítjük körbe és ezután fűzzük bele a virágokat. Lehet ez a koszorú kör görög, ami azt jelenti, hogy körkörösen ugyanaz a motívum ismétlődik és minden oldalról ugyanazt a képet mutatja ez a különleges kegyeleti készítmény.

Hazánkban legkedveltebb koszorútípus az adventi koszorú mellyel hagyományosan Jézus születésének napjára várunk és Szentesete előtti negyedik vasárnap gyújtjuk meg rajta az első gyertyát. A koszorú gyertyái közül hagyományosan három lila és egy rózsaszín vagy fehér színű gyertya van, de korunkban ez már nem kritérium a fontos az, hogy három egyforma és egy különböző színű gyertya legyen rajta. Ez a koszorú hagyományosan és szinte kizárólagosan lyukas kör alakú. Egy kör alakú drót köré fűzünk fenyő és örökzöld ágakat, majd festett fenyőfatobozokkal, miniatűr ajándékocskákkal, színes szalagokkal és masnikkal, gyöngyökkel és egyebekkel ízlés szerint. Átmérője igen változó lehet: 10 cm-től pár méteres is lehet.  Sokszínűsége miatt az alap koszorú és a díszek külön rendelhetőek meg.

Szokás még nevesebb események, személyek és áldozatok megemlékezésére is koszorút venni, hogy ezzel tisztelegjünk személyük és fontosságuk előtt. Természetesen vannak eseménytől független díszkoszorúk is, melyek sokszor az adott évszaknak megfelelő virágokkal és színekkel van díszítve és kiakasztható ablakokra és ajtókra vagy egyszerűen az asztalra is lehet tenni egy impozáns vidám kiegészítőként is.

A koszorúkat speciális megrendelésekre is módunkban áll elkészíteni, a megrendelő igényeinek megfelelően.                          

Tovább