Új jelszó kérése
Fizetési megoldás
Szavazás
Mi az ami a legjobban tetszik?
Virágcsokor
Rózsadoboz
Virágkosár
Cserepes virág
Naptár
2017. Július
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 
 
 
Partnereink

Itt mindent megtalál ami virágokkal kapcsolatos!

2017.04.23 12:46
Virágküldés, virágrendelés

Virágküldés, virágrendelés

A virágküldésről általánosan:

A virágküldés, az ajándékozás, megemlékezés és a meglepés régóta bevált módszer a férfiak számára, hogy a virágfutár közvetítésével kifejezzék, hódolatukat, érzéseiket, tiszteletüket és szándékaikat a gyengébbik nem iránt. A virágküldés az ajándékozásnak egy olyan formája mely során virágot nem a vásárló, hanem egy virágfutár adja át a megajándékozottnak.

A virágküldés szándék és alkalom tekintetében igen széles körben használatos, így célja többféle indíttatásból is eredhet, sokan szerelmüket fejezik a virágküldéssel, főleg Valentin-napkor, vannak, akik születés-, név-, anyák- illetve nők napja alkalmából rendelnek virágot szeretetük kifejezésének céljából. 

A virágfutár egyre szélesebb körben való alkalmazásának oka lehet az időhiány, például ha valaki dolgozik és már nincs ideje a virágot személyesen megvásárolni, a távolság egy másik indok, ami miatt virágot küldenek az emberek, de van olyan eset is, amikor a megrendelő nem akarja felfedni magát, tehát az anonimitás is ok lehet a virágküldésre.

A virágajándékozás története röviden:

A virág ajándékozás története majdnem egyidejű az emberi történelme, mert mindig is jelentéseket tulajdonítottunk a virágoknak és számunkra fontos eseményekkor dekorációként illetve ajándékként is használtuk. Így a virágokkal való közös történelmünk során a virágok sokfélesége miatt (a színeik, formáik, sziromszámuk stb.) kialakult egy összetett virágszimbolika kultúránkban.

A virágnyelvről:

 A virágnyelv több jelentéstartalmat is magába foglalhat. Jelenthet mesterkélten finom beszédet, melyben finom, de egyértelmű burkolt jelentéstartalmat adnak át, ami lehet ellenszenvet kifejező, avagy udvarló-csipkelődő hangvételű is.

 Az első írásos bizonyíték a virágnyelvről Konstantinápolyból származik a tizenhetedik századból. A történelmi és antropológiai kutatások szerint a törökök előszeretettel és mesteri fokon használták a virágnyelvet, mely náluk több funkciót is betölthetett: titkos üzenetek kódolása, szerelmek megvallása- udvarlás, és még a katonaság is használta saját kémnyelvként. A virágnyelv rendkívül összetett volt és szövegalkotójáról rengeteg információt tartalmazott általában, többek között betekintést nyerhettünk a gondolkodásmódjába, az érzésvilágába, esetlegesen az életébe is betekinthetünk ennek segítségével.

A virágnyelvvel ellentétben a virágszimbolika nem volt egységes és sokszor előfordult, hogy egy országon belül is többféle virágszimbolika van. Ezen átmenetileg változtatott az 1819-ben megjelent Charlotte de la Tour írta könyv, melybe a különböző fajta virágok lehetséges jelentéseit írta össze. A könyv nagyon sikerese volt és sok országba eljutott valamint több nyelvre is lefordították. Annyira népszerű volt egy ideig, hogy sokan a magukénak vallották a könyvben található virágszimbolikai gondolatokat. Azonban ez csak egy átmeneti időszak volt, a szerző írását egy ideig tiszteletben és szem előtt tartották, viszont egy idő után fokozatosan el kezdtek távolodni tőle.

 A virágküldés modern formájának kezdete: 

A huszadik században a távírógépek és a modern technika, valamint a nagyobb távolságok könnyebb áthidalhatóságának kialakulása segítette elő a virágküldési szolgáltatás kifejlődését. A virágküldés, virágrendelés szélesebb körökben való elterjedését az Európából Amerikába kitelepülő emberek és családtagjaiknak volt a legjelentősebb szerepe. Minél jobban fejlődött a technológia, annál támogatottabbá és elfogadottabbá vált a virágküldés az átlagemberek körében is.

Így tehát ezek hatására a virágküldés a huszadik századi Európában már nem egy ismeretlen hóbortos szokás olt, hanem szükségessé vált, mert az emberek egyre messzebb költöztek el egymástól, a virágárusok annál kreatívabban próbálták megoldani a virágszállítást.

 Hivatalosan az első ember, aki nem csak kigondolta, hanem meg is tudta valósítani ezt az akkor még újdonságnak számító ajándékozási módot az Max Hübner volt. Hübnert a szerelem inspirálta ennek megvalósítására, ugyanis az 1900-as évek elején szerelmes lett egy zürichi virágüzlet tulajdonosába, Clara Kramerbe. Hamarosan mélyebb ismeretséget kötöttek, majd összeházasodtak és később össze is költöztek. Mindeközben terjesztette az emberek között a virágküldésről szóló gondolatait és elképzeléseit, míg végül összehívott egy gyűlést és sikeresen megalapított az első virágküldő szolgálatot, és neki köszönhetően Svájc lett az első olyan ország, ahol az emberek számára elérhetővé vált egy virágküldő szolgáltatás.

Tevékenység:

Napjainkban a virágküldő szolgálat a kereskedelmi vagy utazási ügynökségekhez hasonlóan ügynökségként szerveződnek és működnek a nagyobb produktivitás, profit és versenyképesség érdekében. Ezek a virágküldéssel foglalkozó ügynökségek egy adott területen belül elhelyezkedő virágüzletek termékeit értékesítik tovább, melyeket általában kedvezményes áron vásárolnak a virágkereskedőktől, a vásárlóknak pedig listaáron értékesítik tovább, ebből származik a profitjuk. Ahhoz, hogy egy ilyen szolgáltatás jól működjön több részterület precíz összehangolása szükséges, ezek: a virágküldő szolgált, a virágüzlet és a virágfutár.

Virágküldő szolgálat:

Egy virágküldő szolgálat legfontosabb feladata egy meghatározott területen elhelyezkedő virágüzletek összefogása és a megfelelő működés érdekében rendszerezi az üzletek működésének megfelelően a megrendeléseket, majd a legalkalmasabb virágüzletnek továbbítja az adott megrendeléseket. Fontos feladata még a közvetítő szerep vállalása a megrendelő és a virágüzlet között, annak érdekében, hogy az üzlet a lehető legmegfelelőbb módon bonyolódhasson le. Ő intézi a pénzügyeket és ő vállal felelősséget a kínált áru minőségéért is. A virágküldő szolgálat a virágüzletekkel közösen határozzák meg a termékek árait, az esetleges akciókat és a reklámozások módjait is. Amennyiben nemzetközi szintű virágküldő szolgálatról van szó, akkor a nemzetközi központtal ő tartja a kapcsolatot és ő foglalkozik még a nemzetközi és regionális teendőkkel is. Nálunk a virágküldés Budapest és vonzásában lehetséges.

Virágüzlet:

A virágküldés Budapest következő szervezeti szintje a virágüzlet melynek a feladata, a megrendelt termékek előkészítése és a legtöbb esetben a virágüzlet végzi a kiszállítást is. Fő feladata a megrendelt termék frissességének és minőségének biztosítása valamint ellenőrzése, ezekhez hozzátartozik még az is, hogy a megrendelt termék megegyezzen azzal, amit kiszállítanak a címzettnek.

Virágfutár:

Az utolsó fontos szint a virágküldés, virágrendelés folyamatában a virágfutár. A virágfutár az a megbízott személy, akinek a virágüzletben előkészített terméket el kell szállítani a megadott címzetthez. A kézbesítés folyamata alatt a termék épségéért ő a felelős, ezért szerepe nagyon fontos, mert gondoskodnia kell a termék frissességéről és biztonságáról a szállítás alatt, valamint a címzettel ő lép először személyes kapcsolatba. Mivel a virágfutár találkozik először személyesen az ügyféllel, meg kell válogatni, hogy milyen embert veszünk fel erre a munkára, mert megbízhatónak kell lennie, nehogy magaviseletével az egész virágküldő szolgálatot rossz színbe tüntesse fel.

Webáruház készítés
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.